Różne formaty restauracji i lokali gastronomicznych wymagają różnych rodzajów sprzętu. W związku z tym, że w Bielsku-Białej jak grzyby po deszczu pojawiają się coraz to kolejne placówki z jedzeniem – wychodząc naprzeciw potrzebom początkującym przedsiębiorców w tej niszy, przygotowaliśmy kilka kluczowych porad potrzebnych przy wyborze odpowiedniego wyposażenia komercyjnej kuchni.

Dlaczego ma to aż tak wielkie znaczenie i nie można sięgnąć po pierwszy lepszy sprzęt?

Każda restauracja czy nawet mały lokal opierają w dużym stopniu swoją jakość na sprzęcie kuchennym. To dzięki niemu mogą bądź nie ugotować wszystko w menu, dlatego jeśli chociaż jeden element zawodzi, cała kuchnia może pójść na dno. Przy zakładaniu nowego lokalu i instalacji innego sprzętu jednym z największych problemów jest zwykle jego koszt. Wyposażenie komercyjne to spora inwestycja, stąd tutaj już na początku trzeba zdecydować czy chce się zdecydować na  zakup nowego sprzętu prosto od producenta czy też woli się postawić na zakup używanego z portali aukcyjnych lub innej restauracji, która musi zostać zamknięta bądź decyduje się na remont.

Choć zakup sprzętu używanego dla wielu bielskich młodych restauratorów może wydawać się najlepszym pomysłem z perspektywy budżetowej, zawsze istnieje ryzyko związane z faktem, że sprzęt nie należał do Ciebie i w trakcie jego użytkowania mogą się pojawić różne problemy.

Kiedy ocenisz swoją sytuację i uznasz, że kupowanie używanego sprzętu to najlepszy wybór, pamiętaj, by w miarę możliwości trzymać się marek premium. Skonsultuj się z zaufanym przyjacielem w branży, który będzie Ci mógł pomóc przy wyborze producentów, którzy oferują sprzęty niosące ze sobą największą wartość i wytrzymałość.

Wskazówki dotyczące kupowania komercyjnych urządzeń kuchennych

Jeśli chodzi o wyposażenie restauracji w komercyjny sprzęt kuchenny, tutaj jest przydatna lista kontrolna, dzięki której znalezienie odpowiedniego wyposażenia do kuchni będzie dla Ciebie nieco łatwiejsze.

Jeśli możesz sobie pozwolić na nowy sprzęt – kup go. Największą wadą nowego sprzętu jest cena. Istnieje jednak wiele sposobów na to, aby i tutaj móc coś zdziałać i obniżyć cenę.

Jeśli chcesz zainstalować lub ulepszyć swój komercyjny sprzęt kuchenny, pamiętaj, że inwestycja w sprzęt restauracyjny jest inwestycją przekładającą się na sukces Twojej restauracji. W tym kontekście nigdy nie powinno się oszczędzać!

Zakup nowego sprzętu ma oczywistą przewagę – jest nowy. I jest objęty gwarancją. Jednak w zależności od rodzaju sprzętu, to trochę tak jak kupować samochód, który gdy tylko opuszcza salon, ma dramatycznie mniejszą wartość. Większe, drogie części wyposażenia restauracji, takie jak piece, piekarniki, agregaty chłodnicze, również stanowią dobrą ofertę, jeśli zostaną zakupione z drugiej ręki. Kolejną kwestią, która należy pamiętać przy zakupie używanego sprzętu, jest to, że ceny nie są nienaruszalne i często możesz targować się z dealerami. Więc nie bój się poprosić o niższą cenę, patrząc na używany sprzęt.

Artykuł powstał we współpracy z https://comitor.pl

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!