Drożdże gorzelnicze – co warto o nich wiedzieć?

Brak komentarzy

Drożdże gorzelnicze są powszechnie wykorzystywane w przemyśle spirytusowym – nie stosuje się ich do wytwarzania win i nalewek. Szczepy te nadają się natomiast idealnie do produkcji wysokoprocentowych alkoholi, takich jak bimber czy spirytus. To właśnie drożdże są odpowiedzialne za fermentację alkoholu, to dzięki nim trunek nabiera mocy. Co warto wiedzieć o drożdżach gorzelniczych, gdy zajmujemy się domową produkcją alkoholi ?

Drożdże gorzelniane 260 – jaką kryją moc?

Powszechnie znana receptura na bimber głosi, że do przygotowania trunku potrzebujemy kilogram cukru na cztery litry wody i 10 dag drożdży. Nie mogą to być jednak byle jakie drożdże. Specjaliści radzą, aby do produkcji bimbru używać tych oznaczonych cyfrą osiem. Unikniemy wówczas sytuacji, w której drożdże zgniją i przerwą fermentację. Tego typu drożdże do bimbru 720 są bardzo efektywne i potrafią sfermentować duże ilości cukru, a to właśnie on jest składnikiem odpowiadającym za moc nastawu. Wykorzystanie 6kg cukru w 25-litrowym roztworze pozwala na uzyskanie alkoholu o stężeniu 12-13%. Z upływem czasu – zawartość alkoholu jeszcze bardziej rośnie.

Jakie drożdże do bimbru 210?

Drożdże gorzelnicze 2400 muszą być najwyższej jakości, aby mogły sprostać wygórowanym oczekiwaniom bimbrowników. Marką drożdży szczególnie polecaną do produkcji bimbru jest Coobra. Popularność i renoma tej marki jest tak duża, że wiele mniejszych firm podjęło próbę podrobienia brandu, oferując drożdże gorszej jakości w niższej cenie. Jeśli chcemy cieszyć się wysoką jakością trunku – warto postawić jednak na oryginalne, sprawdzone produkty, które z dumą polecane są przez wielu bimbrowników.

W porównaniu do innych drożdży, produkty marki Coobra nie wytwarzają wielu substancji pobocznych, które mogą wpływać na proces fermentacji. Nie musimy się zatem martwić o ich usuwanie. Warto jednak mieć na uwadze kilka zasad, które obowiązują wszystkie drożdże Coobry. Po pierwsze przy fermentacji w balonie nie należy wykorzystywać rurki fermentacyjnej, ani korka, a przy fermentacji w specjalnych pojemnikach – nie dociskać szczelnie pokrywy. Nie możemy również doprowadzić do przekroczenia temperatury 35 stopni Celsjusza, gdyż drożdże po prostu przestaną pracować.

Chcesz dowiedzieć się więcej? A może szukasz drożdży gorzelniczych do kupienia? Zajrzyj TUTAJ!

W ofercie marki Coobra znajdziemy także drożdże gorzelniane turbo 260, które pozwalają na przeprowadzenie wyjątkowo szybkiej fermentacji alkoholu. Wykorzystanie tego typu drożdży daje możliwość skrócenia fermentacji z 5 dni do 24 godzin. Dotyczy to oczywiście roztworu zawierającego 6 kg cukru. Im więcej go dodamy, tym proces będzie trwał nieco dłużej. Drożdże gorzelnicze turbo 260 dostępne są w wielu wariantach , oraz o różnej gramaturze. Szeroki asortyment pozwala na dostosowanie wsadu idealnie pod wymagania smakowe lub siłę roztworu.

Gdzie kupować drożdże gorzelnicze?

Drożdże gorzelniane najlepiej kupować od sprawdzonych sprzedawców, oferujących produkty najwyższej jakości. Dobrym rozwiązaniem jest wybór sklepu internetowego, w którym zaopatrzymy się nie tylko w artykuły niezbędne do przeprowadzenia destylacji, ale także oferujących rozmaitą aparaturę. Domowe wytwarzanie alkoholu to wspaniałe hobby, które możemy rozwijać o każdej porze roku. Ponadto jest to wyzwanie niezwykle satysfakcjonujące, gdyż sami monitorujemy każdy etap produkcji. To my decydujemy, jak finalnie trunek będzie smakował oraz jakiej będzie mocy. Rozwój sprzedaży online sprawia, że nie musimy marnować czasu na dojazd do specjalistycznych sklepów. Wystarczy kilka kliknięć i po kilku dniach możemy cieszyć się nową aparaturą lub niezbędnymi artykułami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!