Drożdże gorzelnicze to nieodłączny element produkcji domowych alkoholi – przede wszystkim mocniejszych trunków. Pozwalają one na powstanie zacieru, który jest podstawą do bimbru, wódki, śliwowicy, koniaku czy whisky. Są więc sprzymierzeńcami nie tylko piekarzy. Mikroorganizmy drożdży biorą udział w fermentacji cukrów, a już w zaledwie kilka dni są w stanie wyprodukować mocny alkohol. Dowiedz się, czym są drożdże gorzelnicze i zapoznaj się z ich kluczowym działaniem w procesu produkcji domowego alkoholu.
Drożdże gorzelnicze – czym są?
Drożdże gorzelnicze są kluczowym elementem, dzięki któremu zachodzi proces fermentacji. Są specjalnie wyhodowanymi organizmami, które żywią się cukrami prostymi i dwucukrami, dlatego w procesie fermentacji nie powinno zabraknąć sporej ilości cukrów takich jak: glukoza, sacharoza czy fruktoza. Takie cukry, drożdże gorzelnicze sukcesywnie przerabiają na etanol, dwutlenek węgla i inne składniki. Z każdym dniem procent wytwarzanego przez drożdże alkoholu wzrasta o kilka procent, a w niektórych przypadkach już w zaledwie dwa dni potrafią one wytworzyć z mieszanki około 12% alkohol.
Drożdże gorzelnicze wykorzystuje się do produkcji mocniejszego alkoholu, gdyż ich zdolności do niemal kompletnego przetwarzania zacieru powodują, że przerabiają również smak i zapach, dlatego nie są używane przy produkcji wina oraz innych lekkich alkoholi. Przykładami takich zacierek używanych do produkcji alkoholu są na przykład cukrówka, zacier zbożowy czy nastaw owocowy. Na rynku można spotkać się z drożdżami turbo, które umożliwiają niezwykle szybką fermentację – nawet 6 kilogramów cukru w 24 godziny.
Jakie drożdże do bimbru są najlepsze?
Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów drożdży, choć niestety czasem ich niewiadome pochodzenie i nie do końca solidny sposób wytwarzania nie zawsze gwarantuje sukces w produkcji alkoholu. Niestety słabej jakości drożdże mogą zginąć podczas procesu fermentowania i przerwać go w związku ze słabą odpornością na alkohol. Warto więc wiedzieć, że do wytworzenia dobrej jakości wysokoprocentowego alkoholu należy wykorzystać odpowiednie drożdże pochodzące ze sprawdzonych źródeł.
Przy produkcji mocnych trunków warto sięgnąć po drożdże oznaczone numerem 8, których możliwości fermentacji przekładają się na szybsze przetworzenie na alkohol dużej ilości cukrów, będących głównym składnikiem generującym moc nastawu. Przykładowo tworząc roztwór o pojemności 25 litrów, w którym rozpuszczono 6 kilogramów cukrów, otrzymuje się stężenie alkoholu na poziomie kilkunastu procent, zazwyczaj od 12 do 13%, natomiast dodanie kolejnych 2 kilogramów cukrów potęguje stężenie alkoholu nawet do 20%.
Drożdże gorzelniane turbo pozwalają przeprowadzić proces fermentacji wyjątkowo szybko – roztwór o zawartości 8 kilogramów cukrów jest przetwarzany w około 5 dni. Istnieją natomiast drożdże gorzelniane, które są oznaczone numerem 24 – te zaś działają wyjątkowo szybko i są w stanie przefermentować roztwór o zawartości cukru 6 kilogramów w 24 godziny. Warto jednak pamiętać, że im większa zawartość cukrów, w procesie fermentacji, to finalnie uzyskanie alkoholu trwa dłużej.
Zastanawiając się nad zakupem takich produktów warto pochylić się nad wspomnianymi sprawdzonymi źródłami. Przykładowo drożdże gorzelnicze w sklepie Alembik są gwarantem powodzenia domowej produkcji alkoholu.
Dlaczego szybko działające drożdże gorzelniane są tak ważne?
Drożdże gorzelniane są konieczne do nastawów cukrowych dla produkcji bimbru. Wiąże się to z kilkoma istotnymi aspektami. Jednym z nich jest fakt, że w stosunkowo krótkim czasie muszą one przerobić znaczne ilości cukru, aby klarowność nastawu była najlepsza. Przy tego typu produkcji alkoholu nie należy spodziewać się trunku o wysokiej jakości walorach smakowych czy zapachowych, gdyż efektem takiej fermentacji będzie zwyczajnie mocny alkohol (spirytus). W trakcie produkcji klarownych mocnych alkoholi istotne są także wysokiej jakości sprzęty, które umożliwią powstanie alkoholu o jego najlepszych możliwych walorach.
Kupuj drożdże gorzelniane pochodzące tylko ze sprawdzonych źródeł
Wszyscy lubimy, kiedy własnoręcznie tworzone przez nas rzeczy okazują się strzałem w dziesiątkę. Bimber, śliwowica, whisky czy inne alkohole pędzone w domu mogą przynieść wiele frajdy, oczywiście wtedy, gdy cały proces przebiega pomyślnie, a powstały po jego zakończeniu alkohol spełnia nasze oczekiwania. W tym przypadku konieczne oprócz dobrego sprzętu jest wykorzystanie do procesu fermentacji dobrej jakości drożdży, które nie tylko sprawią, że cały proces zakończy się sukcesem, ale końcowy efekt będzie charakteryzował się wyśmienitą jakością. Niestety rynek pełen jest różnego rodzaju fatalnych produktów, które nie spełniają swojego zadania i często zawodzą. Z racji tego, koniecznie przy zakupie drożdży gorzelniczych warto zwrócić uwagę na opinie klientów danego producenta lub dystrybutora. Bardzo dobre produkty w swojej ofercie, także drożdże do bimbru (w tym drożdże gorzelnicze turbo) posiada sklep Alembik. Dzięki produktom z tego sklepu możecie mieć pewność co do osiągnięcia sukcesu.