Osoby powyżej 18 roku życia czytające ten artykuł prawdopodobnie próbowały już tequili przynajmniej raz, a może nawet wielu z nich jest to ich ulubiony napój w barze. Dolewając shoty lub popijając margaritę, możesz nie myśleć o tym, skąd pochodzi ten trunek, ale jeśli chcesz podzielić się wiedzą ze swoimi kumplami lub zachować ją jako as w rękawie na wieczór z ciekawostkami, oto wszystko, co wiadomo o historii tequili. Po przeczytaniu tego tekstu zajrzyj na stronę www.swiatbarmana.pl, gdzie znajdziesz inspirujące pomysły na drinki z tequilą w roli głównej.
Pierwsze wersje tequili pochodzą z 1000 roku p.n.e.!
Tequila, którą znamy i kochamy dzisiaj, nie miała początku takiego, jakim znamy ją teraz. W swojej najwcześniejszej wersji był znany jako pulque i był wytwarzany ze sfermentowanego soku agawy przez cywilizację Azteków na terenach dzisiejszego północnego Meksyku. Według danych ta sama technika prawdopodobnie sięga 1000 roku p.n.e. i był używany przez Olmeków, jeszcze bardziej prehistoryczną cywilizację mezoamerykańską. Pulque zostało po raz pierwszy udokumentowane za pomocą piktogramów na kamiennych ścianach około 200 roku naszej ery.
Inwazja hiszpańska doprowadziła do procesu destylacji agawy
Wielu wierzy, że hiszpańska inwazja na cywilizację Azteków w XVI wieku wyznacza początek procesu destylacji wykorzystywanego do produkcji tequili z agawy. Kiedy skończyły się zapasy brandy, Hiszpanie wykorzystali błoto i agawę do przygotowania napoju (bardziej podobnego do współczesnego mezcalu). Na początku XVII wieku markiz Altamira (hiszpański szlachcic) zbudował pierwszą destylarnię na dużą skalę na terenie dzisiejszej Tequili w Jalisco. W Jalisco do dziś produkuje się większość tequili.
Tequila została po raz pierwszy wyprodukowana komercyjnie w XVIII wieku
W 1758 roku rodzina Cuervo rozpoczęła destylację tequili, a w 1873 roku poszła w ich ślady rodzina Sauza. Jeśli te nazwy nie brzmią Ci znajomo, powinny — zarówno Cuervo, jak i Sauza są nadal jednymi z najpopularniejszych marek na rynku. Mówi się również, że Don Cenobio Sauza był tym, który zidentyfikował niebieską agawę jako najlepszą opcję do produkcji tequili. Dziś, aby można ją było sklasyfikować jako tequilę, musi ona zostać wyprodukowana specjalnie z niebieskiej agawy. To właśnie w tym momencie historii produkowana tequila zaczęła przypominać tequilę dostępną obecnie.
Od tego momentu jego popularność zaczęła żyć własnym życiem i stała się bazą dla słynnych napojów mieszanych i nie tylko
W czasach prohibicji w Stanach Zjednoczonych zaczęto częściej pić tequilę w stanach lub podróżowano do Tijuany, aby się napić. Historyczny folklor głosi, że napój margarita powstał po raz pierwszy w barze w Tijuanie, którego właścicielem był Irlandczyk znany jako Madden. W 1974 roku termin „tequila” został uznany za własność intelektualną rządu Meksyku. Oznacza to, że tequila musi pochodzić z określonych obszarów Meksyku, aby można ją było uznać za legalną tequilę, w związku z czym powołano Radę Regulacyjną ds. Tequili, aby strzec jakości i kultury otaczającej ten trunek.