Ogródek restauracyjny to świetny sposób, aby uatrakcyjnić lokal w sezonie wiosenno-letnim. Goście uwielbiają spędzać czas na świeżym powietrzu, gdy jest ładna pogoda. Dlatego restauracje, które mają ogródki cieszą się większą popularnością niż pozostałe. Jednak powinien on być odpowiednio przygotowany, aby przyciągać dużo gości.

Na początek zadbaj o formalności

Urządzanie ogródka restauracyjnego może być dobrą zabawą. Jednak zanim się za to zabierzemy, musimy dopełnić wszystkich formalności. Warto pamiętać, że właściciele nielegalnych ogródków restauracyjnych mogą zapłacić wysokie kary. Dlatego w pierwszej kolejności powinniśmy zadbać o wszystkie formalności. Musimy uzyskać zgodę z urzędu na prowadzenie ogródka restauracyjnego. W tym celu należy przygotować specjalny wniosek, a następnie czekać na decyzję. Warto wcześniej się dowiedzieć, jakie dokumenty będą nam potrzebne, ponieważ każdy urząd ma inne procedury. Wtedy wymagane są całkiem inne dokumenty – w jednym wystarczą te podstawowe, w innych będą wymagane dodatkowe druczki.

Meble w ogródku restauracyjnym

Kubki papieroweMeble w ogródku restauracyjnym powinny być przede wszystkim doskonałej jakości. Nie tylko muszą być wygodne, ale też odporne na warunki pogodowe. W końcu w lecie nie zawsze jest idealna pogoda, a raczej nie będziemy mieli czasu i możliwości wnosić ich do budynku za każdym razem, gdy zacznie padać. Funkcjonalność to niejedyne kryteria, które powinny spełniać meble. Najlepiej, gdy będą wpisywać się do klimatu lokalu. Restauracje pozbawione spójności mogą się kiepsko prezentować. Jeśli wewnątrz będą zupełnie inne meble niż w środku może to zniechęcać niektórych klientów. Godne uwagi meble można znaleźć na: https://cloveris.pl/, które idealnie sprawdzą się w większości ogródków restauracyjnych.

Ważne jest też odpowiednie rozmieszczenie mebli. Najlepiej, gdy ich usytuowanie nawiązuje do środka lokalu. Trzeba też pamiętać o odpowiednich odległościach pomiędzy poszczególnymi stolikami. Na zewnątrz może panować luźniejszy klimat niż w środku, ale gościom nadal będzie zależeć na prywatności. W dodatku zbyt blisko ułożone stoliki mogłyby utrudniać przemieszczanie się zarówno kelnerom, jak i gościom. Wtedy moglibyśmy odstraszać klientów.

Co jeszcze jest ważne?

Nieliczne ogródki restauracyjne mają zadaszenie. Dlatego powinnyście pomyśleć, jak chronić gości przed niesprzyjającymi warunkami pogodowymi. Zbyt mocne słońce lub deszcz mogą odstraszać, warto więc pomyśleć o parasolach. Dzięki temu doścignąć będą mieli zapewnioną ochronę. Kolejnym ważnym parametrem jest odpowiednie oświetlenie. Światło księżyca może być niesamowicie romantyczne, ale nie wystarczy ono, aby zapewnić naszym gościom wystarczający komfort. Dlatego warto pomyśleć o dodatkowym oświetleniu. Najlepszym rozwiązaniem będą lampki umieszczone punktowo na barierkach. Dodatkowo można umieścić świeczki na stolikach, które zapewnią jeszcze bardziej romantyczną atmosferę. To wszystko sprawi, że nasz ogródek restauracyjny będzie atrakcyjny dla gości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!