Kuchnia śródziemnomorska wyróżnia się bogactwem smaków. Jest pyszna, zdrowa, a przy tym bardzo lekka. Nic dziwnego, że wśród Polaków znajduje tak wielu zwolenników. Jej dodatkowym atutem jest możliwość zasmakowania w tradycyjnych potrawach tego regionu bez konieczności dalekich podróży. Poznaj przepisy na klasyczne dania tej kuchni, by poczuć śródziemnomorski klimat w swoim domu.
Kuchnia śródziemnomorska kojarzona jest przede wszystkim z Włochami, Francją, Hiszpanią, Grecją oraz Maroko. I słusznie – jest wypadkową sztuki kulinarnej aż trzech wielkich regionów: południowoeuropejskiego, wschodniośródziemnomorskiego oraz północnoafrykańskiego. Z tego powodu nie można w jej przypadku mówić o monotonii czy nudzie – kuchnia śródziemnomorska zaskakuje bogactwem smaków oraz nietypowym połączeniem składników.
Paella prosto z Hiszpanii
Paella z owocami morza to jedno z klasycznych dań hiszpańskiej sztuki kulinarnej. Jest prosta w przygotowaniu i bardzo sycąca, do tego dzięki dużej różnorodności składników, potrawa wygląda na talerzu bardzo apetycznie.
Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 duża cebula
- 1 szklanka zielonego groszku (może być mrożony)
- 3 pomidory
- 250 g mrożonych muli
- 500-1000 g dowolnych owoców morza
- 2 kubki ryżu, najlepiej typu „bomba”, czyli o zaokrąglonych ziarnach
- oliwa z oliwek
- świeża natka pietruszki
- 2 kostki rosołowe naturalne
- szafran (ewentualnie kurkuma).
Kurczaka pokrój w kostkę. Cebulę oraz czosnek posiekaj na drobne kawałki. Pokrój drobno paprykę. Mięso podsmaż na patelni, a następnie dodaj do niego pokrojone warzywa. Duś do momentu, w którym puszczą sok.
Na drugą patelnię wrzuć owoce morza. Kiedy nabiorą rumianego koloru, połącz składniki z dwóch patelni, i dodaj posiekane pomidory i groszek. Duś, często mieszając. Przygotuj bulion (dwa kubki bulionu na kubek ryżu) i zalej nim potrawę. Całość posyp szafranem – dzięki temu danie nabierze złocistego koloru. Na patelnię wsyp ryż i gotuj pod przykryciem, aż wchłonie większość bulionu. Gotowe danie posyp posiekaną natką pietruszki.
Sałatka caprese – włoski przysmak
Caprese to tradycyjna sałatka w kolorze włoskiej flagi. Całe danie składa się z trzech głównych produktów, dlatego jego przygotowanie jest bardzo łatwe i nie zajmuje dużo czasu.
Składniki:
- 2 pomidory
- 1 kulka sera mozzarella
- kilkanaście listków bazylii
- pieprz, sól
- szczypta suszonego oregano
- oliwa z oliwek.
Pomidory i mozzarellę pokrój w plasterki i układaj je naprzemiennie na talerzu. Na każdym plastrze mozzarelli połóż listek bazylii.
Tak przygotowaną sałatkę dopraw do smaku pieprzem oraz oregano. Skrop oliwą z oliwek, a przed samym podaniem lekko posól.
Kuchnia śródziemnomorska z dostawą pod wskazany adres
Powyższe przepisy to zaledwie kropla w morzu dań, które obejmuje kuchnia śródziemnomorska. Jeśli masz ochotę sprawdzić, jak smakuje prawdziwa grecka musaka, francuskie żabie udka czy quiche albo marokański kebab, skorzystaj z oferty lokalnych restauracji. Złóż zamówienie online z dostawą pod wskazany adres i stwórz śródziemnomorski klimat, gdziekolwiek jesteś.