Garnki należą do najważniejszych przedmiotów w każdej kuchni. Często nie zwracamy szczególnej uwagi na ich rodzaj i przeznaczenie. Oferta rynkowa jest jednak bardzo szeroka i nie dzieje się tak bez powodu. Od rodzaju używanych garnków zależy wygoda przygotowywania posiłków oraz smak potraw. Jak wybrać najlepszy garnek? Który pozwoli na gotowanie najzdrowszych posiłków?

Styl i funkcjonalność

Garnki różnią się nie tylko rozmiarem i wyglądem, ale przede wszystkim są produkowane z różnych materiałów. Z tego względu mają różne przeznaczenie, poza tym są dostosowane do użytku z różnymi typami kuchenek. Ważne są też składniki potraw, które będziemy gotować lub dusić. Jednym z najbardziej uniwersalnych i popularnych materiałów na garnek jest stal nierdzewna. Produkty te charakteryzują się wyjątkową trwałością i funkcjonalnością.

Solidna konstrukcja

Stal nierdzewna bardzo dobrze nadaje się do wykorzystania w kuchni. Naczynia wykonane z tego materiału są odporne na korozję oraz wysokie temperatury, dlatego mogą być bardzo intensywnie eksploatowane. Należy jednak zwrócić uwagę, że dostępne są garnki zawierające różne domieszki chromu i niklu. Najbardziej zalecane są produkty, które w składzie mają 18% chromu i 10% niklu. Jest to stal bardzo wysokiej jakości, odporna na korozję, rdzę i kwasy pochodzące z żywności. Dodatkowo ma piękny wygląd, a garnek z wysokim połyskiem może być ozdobą w kuchni.

Gotowanie bez przypalania

Przy wyborze garnków ze stali nierdzewnej należy zwrócić uwagę na to, aby zapewniały równomierne rozprowadzanie ciepła. Jest to zapewniane poprzez odpowiednio zbudowane dno, które stanowi główną część nagrzewającą cały garnek. Najlepszym rozwiązaniem jest zakup garnka z dnem składającym się z dwóch lub trzech warstw. Pozwala to na szybkie podgrzewanie zawartości, jak również utrzymywanie ciepła przez długi czas od zakończenia gotowania. Większa ilość warstw ma pozytywny wpływ na równomierne rozprowadzanie ciepła po całej powierzchni. Dzięki temu znacznie ograniczamy możliwość przypalania się potraw.

Czystość i bezpieczeństwo

Garnki ze stali nierdzewnej są bardzo higieniczne. Można z nich łatwo usunąć wszelkie zabrudzenia, bez obaw o uszkodzenie powierzchni. Nie zostaną zarysowane nawet podczas intensywnego szorowania. Takie naczynia możemy umyć zarówno ręcznie, jak i w zmywarce. Do czyszczenia można użyć płynu do mycia naczyń lub silniejszych detergentów. Garnek ze stali nierdzewnej będzie dobrym wyborem niezależnie od tego, czy posiadamy kuchenkę elektryczną, gazową czy indukcyjną.

Zestawy dostosowane do potrzeb

Przy wyborze garnków warto zapoznać się ze szczegółową ofertą na rynku. Najbardziej ekonomicznym rozwiązaniem jest zakup zestawu garnków w różnych rozmiarach do różnych zastosowań. Sklepem wartym polecenia jest Recucina (https://recucina.pl/k/gotowanie/zestawy-garnkow/), gdzie znajdziemy szeroki wybór sprzętów kuchennych. Dostępne tu garnki są wykonane z najlepszych jakościowo materiałów. Mają grube dno, jak również szklane pokrywki odporne na wysokie temperatury. Dzięki temu można wygodnie obserwować proces gotowania, a późniejsze mycie jest bardzo szybkie. Zakup kilku garnków o zróżnicowanych pojemnościach jest również bardziej atrakcyjny cenowo. Wybór naczyń pasujących stylistyczne do naszej kuchni spowoduje, że będą pełnić funkcję zarówno użytkową, jak i dekoracyjną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!