W gastronomii lub sklepach spożywczych istnieje wiele towarów, które muszą być przechowane w obniżonej temperaturze. Jednak, aby tej czynności dokonać, należy posiadać na wyposażeniu odpowiedni sprzęt do tego celu. Tutaj właśnie z pomocą przychodzą szafy chłodnicze. W dzisiejszym artykule skupimy się bardziej na tego typu maszynach.
Wykorzystanie szaf chłodniczych w praktyce.
Szafy chłodnicze tak jak już wcześniej wspominaliśmy to urządzenia do magazynowania produktów w obniżonej temperaturze. Zazwyczaj w środku ilość stopni Celsjusza mieści się w zakresie od -1°C do +10°C. Wartości te wydłużają czas namnażania się bakterii oraz grzybów a co za tym idzie nasze towary zachowują dłużej swoją świeżość.
We wnętrzu można przechowywać różne rzeczy, jednak najczęściej chowamy do szaf chłodniczych: napoje, nabiały, paczkowane wędlin, sery oraz mięsa. Właśnie na wysoką uniwersalność maszyny te spotykane są w sklepach spożywczych i lokalach gastronomicznych
Rodzaje szaf chłodniczych.
Przeglądając różnego rodzaju oferty mogą Państwo natchnąć się na następujące szafy chłodnicze:
- Szafy chłodnicze jednostronnie przeszklone.
- Szafy chłodnicze dwustronnie przeszklone.
- Szafy chłodnicze bez przeszklenia.
Wszystkie one spełniają jedną i tą samą funkcję jednak stosuje się je w innych sytuacjach. Tak, więc urządzenia z dwóch pierwszych grup znakomicie sprawdzą się w eksponowaniu towaru klientom. Dzięki przeszklonym przednim drzwiom zainteresowane osoby mogą zajrzeć do środka i zobaczyć interesujące ich produkty bez otwierania urządzenia. Dodatkowe wszystkie towary znajdujące się wewnątrz zostaną rozjaśnione przez oświetlenie jarzeniowe lub LED. Tego typu maszyny stosuje się wszędzie tam gdzie chcemy wyeksponować elementy różnym osobą.
Natomiast ostatni rodzaj najczęściej spotykamy na zapleczach lokali gastronomicznych. Nie posiada on żadnego przeszklenia i aby zobaczyć, co znajduje się wewnątrz, należy zajrzeć do środka. Nie jest to jednak minus, jeżeli umieścimy te szafy chłodnicze w przestrzeniach magazynowych. Również są one nieco wytrzymalsze, ponieważ nie ma obawy o stłuczenie szyby. Co w wyżej wymienionych miejscach mogłoby mieć nie raz miejsce.
Skutki położenia agregatu w szafie chłodniczej.
Szafy chłodnicze agregaty chłodnicze mogą posiadać na dole lub na górze. Umiejscowienie tego elementu ma duże znaczenia i warto dowiedzieć się, co ono wywołuje.
Przyjęło się, iż szafy chłodnicze z dolnym agregatem są mniej intuicyjne w użyciu. Wynika to z faktu, iż są one pozbawione mechanizmu, który automatycznie odprowadza nadmiar wody. W tego typu maszynach w ich dolnej części znajduje się pojemnik, który co jakiś czas musimy ręcznie opróżnić. Jednak czynność ta nie jest wykonywana zbyt często. Warto także zaznaczyć, że będziemy również posiadać mniej miejsca we wnętrzu samego urządzenia. Związane jest to z tym, że gdzieś trzeba było „upchnąć” sprężarkę. Niestety zabiera określoną powierzchnię ekspozycyjną.
Tych wszystkich „uniedogodnień” pozbawione są szafy chłodnicze z górnym agregatem. Tutaj w standardzie znajduje się parownik usuwający automatycznie nadmiar wilgoci. Również przestrzeń ekspozycyjna jest większa i w całości dostępna do użytkowania. Jednak tego typu urządzenia posiadają większe wymiary (szczególnie wysokość), co trzeba mieć na uwadze przy ich wyborze.
Szafy chłodnicze obowiązkowe wyposażenie.
Szafy chłodnicze to wyposażenie, które musi posiadać każdy sklep spożywczy oraz lokal gastronomiczny. Dlatego przed nich zakupem warto przeczytać ten artykuł i poszerzyć wiedzę na temat tych maszyn. Jednak, gdy zdecydujecie się na zakup, zapraszamy pod adres: www.wyposazenie-sklepowe.pl. Dostaniecie tam fachową pomoc oraz otrzymacie wysokie rabaty! My dziękujemy za uwagę i zapraszamy na pozostałe nasze publikacje.