Olej z pestek dyni – na co go stosować

Brak komentarzy

Dynia – jak i bezpośrednio związane z nią pestki dyni, posiadają bogatą i niezwykle odległą historię. Jej właściwości znane były już na kilka tysięcy lat p.n.e. Już Indianie znaleźli zastosowanie dyni w medycynie, kulinariach i swojego rodzaju rytuałach. Już w tamtych czasach pestki dyni były stosowane do przeciwdziałania wielu chorobom. W dawnych czasach dynia miała również charakter symboliczny. Miała ona chronić przed niespodziewanymi wydatkami. Stosowano ją również jako afrodyzjak. W niektórych krajach dynia jest naturalnym i tradycyjnym składnikiem diety.

 

Właściwości oleju z pestek dyni

 

Badania wykazują, że pestki dyni posiadają ogromne bogactwo w wszelkiego rodzaju związki i witaminy, które powodują wszelakie, pozytywne przeciwdziałania. Związki Trójterpenowe zawarte w pestkach dyni wykazują działanie przeciwnowotworowe, przeciwwrzodowe oraz przeciwpasożytnicze. W pestkach dyni znajduje się mniej więcej 35 procent oleju w którym znajdują się fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe. W skład tych kwasów wchodzą między innymi kwas oleinowy i linolowy. Nie można tutaj zapomnieć także o mniejszej ilości kwasu palmitynowego i stearynowego. Olej z pestek dyni jest bogaty w szeroki zakres witamin – B1, B2, B3, A, C, D, E. Pestki dyni są także źródłem wielu innych związków. Dzięki temu olejowi dostarczamy do organizmu między innymi fitosteryny, cytruliny, potas, selen czy fitosterol. Obecność przeciwutleniaczy w pozytywny sposób wpływa na starzenie się, wszelkie uszkodzenia DNA czy naszą odporność.

 

Zastosowanie oleju z pestek dyni

 

Olej z pestek dyni ma ogromne i bardzo szerokie zastosowanie w suplementacji i medycynie. Wspomaga leczenie dużej ilości chorób i schorzeń. Bardzo często polecany jest w walce z problemami z układem czy pęcherzem moczowym. Ponadto olej ten pomaga eliminować pasożyty z układu pokarmowego. Posiada szerokie zastosowanie przeciwzapalne i przeciwwrzodowe – w przypadku wrzodów na błonie śluzowej żołądka. Ma zbawienne działanie na poziom cholesterolu w surowicy krwi. Znajduje swoje miejsce w diecie przeciwdziałającej chorobie AIDS, a także we wszelkich problemach z układem pokarmowym – jest świetnym suplementem na zaparcia. Olej z pestek dyni stosowany jest nie tylko w medycynie. Świetnie sprawuje się zarówno w kuchni. W wielu krajach jest naturalnym dodatkiem do sałatek czy sosów. Znajduje się również w wielu dietach opierających się na zasadzie łatwostrawności. Mając to na uwadze należy pamiętać aby olej przechowywać w chłodnym miejscu – podgrzany traci wszelkie swoje właściwości. Kolejną niesamowitą cechą tego oleju jest jego zastosowanie w kosmetologii. Jest składnikiem wielu kremów które posiadają właściwości regeneracyjne i nawilżające – jest wielbiony przede wszystkim przez Panie z cerą suchą i zmęczoną. Ma on również, już wcześniej wspominany, efekt przeciwstarzeniowy. Dla nastolatków ma jak najbardziej pozytywny wpływ na zmiejszenie trądziku. Jednak jednym z najważniejszych zastosowań oleju z pestek dyni jest jego wpływ na pasożyty. Wypływa on na eliminację tasiemca, glisty czy owsików.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!