Maszyny do popcornu i waty cukrowej to proste w swoim działaniu sprzęty, dostępne w kilku wersjach. Duże urządzenia zostały stworzone z myślą o firmach, które z okazji różnych eventów przygotowują tego typu przysmaki. Niewielkie, kuchenne gadżety to natomiast propozycja zwłaszcza dla rodzin z dziećmi, które uwielbiają popcorn i watę cukrową.

Jak działa domowa maszyna do popcornu?

Domowa maszyna do popcornu to dosyć tanie urządzenie o kompaktowych rozmiarach. Dzięki niemu możemy w zaledwie kilka chwil przygotować gorący, chrupiący popcorn, będący świetnym uzupełnieniem filmowego seansu. Sam proces przygotowania prażonej kukurydzy jest banalnie prosty. Urządzenie należy podłączyć do prądu, po czym wypełnić ziarnami kukurydzy i włączyć przycisk. Pod wylot sprzętu trzeba podstawić pojemnik. W takiej maszynie ziarna kukurydzy są ogrzewane gorącym powietrzem, dzięki czemu szybko pękają i nie przypalają się. Poprzez użycie specjalnej maszyny, popcorn przygotowujemy bez dodatku tłuszczu, przez co jest on zdrowszy. Co ważne, takie urządzenie jest łatwe w czyszczeniu.

Maszyna do popcornu- jaką wybrać?

Aby wybrać sprzęt, który sprosta naszym oczekiwaniom, należy zwrócić uwagę na kilka ważnych parametrów użytkowych oraz estetycznych.

  • rodzaj zasilania oraz moc- profesjonalne maszyny przygotowują duże ilości popcornu w krótkim czasie, a więc mają o wiele wyższą moc od tych do użytku domowego. Moc modeli domowych wynosi ok. 1600 W,
  • wielkość i wydajność- rozmiar urządzenia zależy od ilości wolnej przestrzeni, jaką dysponujemy. Mała maszyna do popcornu zmieści się bez trudu do kuchennej szafki. Wydajność należy dostosować np. do ilości dzieci,
  • czas przygotowania porcji popcornu,
  • wygląd urządzenia- w sprzedaży dostępne są maszyny nowoczesne, jak i te w wersji retro,
  • solidna i szczelna obudowa,
  • stabilność lub mobilność- urządzenia te wyposażane są w antypoślizgowe nóżki, zwiększające bezpieczeństwo korzystania z nich.

Niektóre rodzaje maszyn do popcornu wyposażone są w timer, który pomaga określić dokładny czas prażenia kukurydzy.

Maszyna do waty cukrowej- jak działa?

Maszynka do waty cukrowej to prawdziwy hit dziecięcych imprez. Jej mechanizm działania jest bardzo prosty. Urządzenie podgrzewa cukier do wysokiej temperatury, po czym stapia go w niewielkie włókna. Procedura ta odbywa się w zbiorniku, w którym cukier jest rozpuszczany w gorącym powietrzu. W kolejnym etapie włókna cukrowe są chwytane na obracającym się metalowym stożku. Tak właśnie powstają cienkie i kruche nitki cukru, które powoli kumulują się na krawędziach stożka.

Jaką maszynkę do waty cukrowej wybrać?

Maszynka do waty cukrowej dostępna jest w wersji mini, jak i profesjonalnej. Wybierając taki sprzęt, należy zwrócić uwagę zwłaszcza na jego moc, średnicę misy i sposób zasilania. Nie bez znaczenia jest także jego wygląd i łatwość utrzymania w czystości.

Obie maszyny stanowią ciekawe uzupełnienie kuchennego wyposażenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!