Maszyny do popcornu i waty cukrowej to proste w swoim działaniu sprzęty, dostępne w kilku wersjach. Duże urządzenia zostały stworzone z myślą o firmach, które z okazji różnych eventów przygotowują tego typu przysmaki. Niewielkie, kuchenne gadżety to natomiast propozycja zwłaszcza dla rodzin z dziećmi, które uwielbiają popcorn i watę cukrową.
Jak działa domowa maszyna do popcornu?
Domowa maszyna do popcornu to dosyć tanie urządzenie o kompaktowych rozmiarach. Dzięki niemu możemy w zaledwie kilka chwil przygotować gorący, chrupiący popcorn, będący świetnym uzupełnieniem filmowego seansu. Sam proces przygotowania prażonej kukurydzy jest banalnie prosty. Urządzenie należy podłączyć do prądu, po czym wypełnić ziarnami kukurydzy i włączyć przycisk. Pod wylot sprzętu trzeba podstawić pojemnik. W takiej maszynie ziarna kukurydzy są ogrzewane gorącym powietrzem, dzięki czemu szybko pękają i nie przypalają się. Poprzez użycie specjalnej maszyny, popcorn przygotowujemy bez dodatku tłuszczu, przez co jest on zdrowszy. Co ważne, takie urządzenie jest łatwe w czyszczeniu.
Maszyna do popcornu- jaką wybrać?
Aby wybrać sprzęt, który sprosta naszym oczekiwaniom, należy zwrócić uwagę na kilka ważnych parametrów użytkowych oraz estetycznych.
- rodzaj zasilania oraz moc- profesjonalne maszyny przygotowują duże ilości popcornu w krótkim czasie, a więc mają o wiele wyższą moc od tych do użytku domowego. Moc modeli domowych wynosi ok. 1600 W,
- wielkość i wydajność- rozmiar urządzenia zależy od ilości wolnej przestrzeni, jaką dysponujemy. Mała maszyna do popcornu zmieści się bez trudu do kuchennej szafki. Wydajność należy dostosować np. do ilości dzieci,
- czas przygotowania porcji popcornu,
- wygląd urządzenia- w sprzedaży dostępne są maszyny nowoczesne, jak i te w wersji retro,
- solidna i szczelna obudowa,
- stabilność lub mobilność- urządzenia te wyposażane są w antypoślizgowe nóżki, zwiększające bezpieczeństwo korzystania z nich.
Niektóre rodzaje maszyn do popcornu wyposażone są w timer, który pomaga określić dokładny czas prażenia kukurydzy.
Maszyna do waty cukrowej- jak działa?
Maszynka do waty cukrowej to prawdziwy hit dziecięcych imprez. Jej mechanizm działania jest bardzo prosty. Urządzenie podgrzewa cukier do wysokiej temperatury, po czym stapia go w niewielkie włókna. Procedura ta odbywa się w zbiorniku, w którym cukier jest rozpuszczany w gorącym powietrzu. W kolejnym etapie włókna cukrowe są chwytane na obracającym się metalowym stożku. Tak właśnie powstają cienkie i kruche nitki cukru, które powoli kumulują się na krawędziach stożka.
Jaką maszynkę do waty cukrowej wybrać?
Maszynka do waty cukrowej dostępna jest w wersji mini, jak i profesjonalnej. Wybierając taki sprzęt, należy zwrócić uwagę zwłaszcza na jego moc, średnicę misy i sposób zasilania. Nie bez znaczenia jest także jego wygląd i łatwość utrzymania w czystości.
Obie maszyny stanowią ciekawe uzupełnienie kuchennego wyposażenia.