Wiadomo, że każda uroczystość wymaga odpowiedniej oprawy. Smaczny poczęstunek i pięknie ozdobiony stół zawsze zrobi dobre wrażenie na gościach. Warto się przyłożyć nawet do drobnych szczegółów, żeby stworzyć niepowtarzalną atmosferę. Należy więc przemyśleć jak ułożyć sztućce na stole. Piękna zastawa i elegancki obrus będzie dopełnieniem całości.

Przygotowanie stołu

Każda uroczystość powinna mieć odpowiedni klimat. Pomogą w tym odpowiednio dobrane akcesoria kuchenne i ozdoby. Perfekcyjnie nakryty stół to dopasowane naczynia, sztućce oraz obrus i serwetki. Na stole mogą się znaleźć świece i kwiaty. Aranżacja stołu powinna być zgodna z indywidualnymi preferencjami, jadnak całość musi współgrać ze sobą. W razie wątpliwości można sięgnąć do porad na temat jak ułożyć sztućce na stole.

Dobierając odpowiednie dekoracje należy zachować umiar i pamiętać o zasadzie „mniej to znaczy więcej”. Wszystkie elementy i kolorystyka muszą do siebie pasować. Odpowiednio dopasowana zastawa oraz sztućce powinny sprawiać wrażenie spójności, a dekoracje nie powinny przytłaczać całości. Należy pamiętać o przetarciu miękką ściereczką zastawy oraz akcesoriów, które mają znaleźć się na stole.

Jak ułożyć sztućce na stole?

Jest wiele rodzajów łyżek, widelców i noży. Warto zapoznać się z ich przeznaczeniem i konfiguracjami w jakich mają występować. Stół może być nakryty w wersji podstawowej i rozszerzonej. Ta druga opcja to zwiększona liczba sztućców danego rodzaju. Należy pamiętać, że na stole nie powinno się znaleźć jednocześnie więcej niż trzy sztuki z danego typu dla jednej osoby. Ponadto sztućce powinny być odpowiednio dopasowane do serwowanych potraw.

Istnieje kilka ważnych zasad o których należy pamiętać podczas nakrywania stołu. Przyda się tu wiedza na temat jak ułożyć sztućce na stole. Z pewnością w centrum powinien się znaleźć talerz obiadowy. Na nim można umieścić talerz do przystawek. Ułożenie naczyń powinno być zgodne z kolejnością serwowania dań. Sztućce potrzebne w pierwszej kolejności powinny być umieszczone najdalej od talerza. Widelec do dania głównego musi leżeć z lewej strony a z prawej strony nóż oraz łyżka do zupy.

Wiedza na temat jak ułożyć sztućce na stole to podstawa, która pomaga w uniknięciu gafy podczas posiłku. Należy pamiętać, że inaczej układa się sztućce do dania głównego, a inaczej do deseru. Miejsce widelczyka do ciasta oraz łyżeczki do lodów znajduje się nad talerzem obiadowym, natomiast talerzyki deserowe powinny znaleźć się na stole po spożyciu dania głównego.

 

 

Polecamy:
https://www.mojebielsko.pl/artykuly-chemiczne-zdecydowac/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!