Ogólnoświatowe wytyczne dietetyczne podkreślają znaczenie spożywania szerokiej gamy pożywnych produktów spożywczych. Związany z tym przewodnik po zdrowym odżywianiu grupuje podobne rodzaje żywności w pięć różnych grup. Pokarmy w każdej grupie mają podobne składniki odżywcze i często są używane w ten sam sposób podczas gotowania. Aby upewnić się, że otrzymujesz wszystkie potrzebne składniki odżywcze, ważne jest, aby jeść wystarczająco dużo ze wszystkich pięciu grup.
Jednak w obrębie każdej grupy żywności żywność będzie się różnić pod względem ilości dostarczanych składników odżywczych. Dlatego ważne jest również, aby spożywać szeroką gamę różnych produktów spożywczych, nawet w ramach jednej grupy żywności.
Często przyzwyczajamy się do jedzenia tylko tych potraw, które lubimy, które są nam znane i które uważamy za łatwe do kupienia i przygotowania.
Oto kilka prostych pomysłów, które pomogą Ci poszerzyć zakres posiłków i przekąsek oraz doświadczyć zupełnie nowego świata smaków i tekstur. Twoja przyjemność z jedzenia wzrośnie, a Twoje kubki smakowe, zdrowie i ciało Ci podziękują.
Jedz oczami
Duża część naszej przyjemności z jedzenia pochodzi z oglądania jedzenia, które wygląda pięknie. To jeden z powodów, dla których magazyny o tematyce kulinarnej, książki kucharskie ze zdjęciami i telewizyjne programy kulinarne są tak popularne – tak pięknie jest tam przedstawiona Zdrowa żywność Gdańsk. Warzywa i owoce mają szeroką gamę pięknych kolorów i tekstur. Wystarczy wybrać szeroki wybór, przygotować się i kreatywnie zaaranżować, aby szybko i łatwo przyrządzić coś naprawdę szczególnego. Wybieraj głównie z tego, co jest w sezonie i dodaj podkreślenia tego, co jest mniej dostępne i droższe.
Zmieniaj jedną część posiłku naraz
– Wypróbuj różne rodzaje makaronów, makaronów, ryżu, polenty, jęczmienia, kuskusu lub komosy ryżowej jako dodatek do głównych posiłków
-Mieszaj odmiany pełnoziarniste z odmianami rafinowanymi, stopniowo zwiększając pełnoziarniste
-Puszkowane lub gotowane rośliny strączkowe, kukurydza lub batat to alternatywa dla białego ziemniaka
-Zmieniaj rodzaj chleba, bułki, wrapa, foccacia, bułkę turecką na kanapkę
-Do ciepłego śniadania ugotuj pomidory, grzyby lub szpinak
Dodaj dodatkową grupę żywności do posiłku
Do dań głównych dodaj drobno posiekane lub starte kolorowe warzywa. Zmniejszy to również ilość kilodżuli dla osób chcących schudnąć. Poszukaj w innych kulturach nowych kombinacji żywności z użyciem roślin strączkowych. Dodaj ciecierzycę do curry, dań bliskowschodnich oraz zapiekanek z jagnięciny i gulaszu. Dodaj czerwoną fasolę do meksykańskich i włoskich potraw na bazie pomidorów, albo podawaj tuńczyka z fasolą cannelloni lub fasolką maślaną. Podawaj stek na zacierze z białej fasoli i dodaj tofu do frytek, czy też mieszankę ziaren.
Orzechy i nasiona
Udekoruj sałatkę, curry, makaron lub smaż podsmażaj prażonymi posiekanymi orzechami lub nasionami Posyp posiekanymi orzechami owsiankę, płatki zbożowe lub jogurt. Jeśli próbujesz schudnąć, używaj tylko niewielkich ilości orzechów i nasion, ponieważ są one bogate w składniki odżywcze, ale także w kilodżule.