Co wyróżnia odzież kucharską na tle innych?

Brak komentarzy

Wizerunek szefa kuchni obejmuje biały fartuch, któremu towarzyszy wysoka czapka szefa kuchni. Skąd więc wziął się ten charakterystyczny wizerunek? Tradycyjny strój pojawił się w 1822 roku, kiedy francuska artystka Marie-Antoine Careme umieściła go w szkicu. Każda część stroju szefa kuchni ma określony cel, z których wiele pochodzi sprzed wieków. Każdy element stroju kucharza ma fascynujące pochodzenie.

Czapka szefa kuchni

Czapka szefa kuchni ma jedną z najbardziej złożonych i prawdopodobnie najciekawszych historii wszystkich aspektów munduru szefa kuchni. Szefowie kuchni po raz pierwszy zaczęli nosić te same czapki tysiące lat temu. W Asyrii jednym z najczęstszych sposobów zabicia kogoś było zatrucie. Członkowie rodziny królewskiej starannie wybierali szefów kuchni, świadomi łatwości, z jaką mogą otruć jednego z nich. Aby odróżnić ich od innych robotników, królewscy kucharze nosili czapki z tkaniny jak korony.

Kolejnym ważnym momentem dla projektu kapelusza szefa kuchni był XVI wiek. Władze aresztowały lub zabiły artystów wszelkiego rodzaju, w tym kucharzy, za grożenie społeczeństwu wolnomyślicielstwem. Aby uniknąć przerażającego losu, wielu kucharzy ukrywało się jako księża w cerkwi prawosławnej. Ponieważ księża nosili wysokie kapelusze, kucharze również nosili wysokie kapelusze. Ten styl utrzymał się, ponieważ nawet po tym, jak nie musieli się już ukrywać, szefowie kuchni nosili wysokie kapelusze na znak solidarności przeciwko prześladowaniom. Ten trend jednak przez lata utrzymywał się tylko u greckich szefów kuchni.

Kilka wieków później szefowa Marie-Antoine Careme, ta sama osoba, która naszkicowała pierwszy obraz tradycyjnego munduru, zdecydowała, że ​​kapelusze powinny wskazywać status w kuchni. Ponieważ szefami kuchni byli szefowie kuchni, nosili najwyższe kapelusze. Według legendy Careme nosił kiedyś kapelusz o wysokości tak wysokiej – że trzeba było kawałków tektury, aby wspierać go na czubku głowy.

Nie bez znaczenia są też plisy na czapce kucharskiej. Historia mówi, że reprezentują one doświadczenie szefa kuchni. Szef kuchni miałby jedną zakładkę dla każdej umiejętności lub przepisu, którego się nauczył. Na przykład szef kuchni mógłby mieć 50 fałd na kapeluszu, gdyby znał 50 sposobów gotowania ziemniaków jako centralnej części dania. Chociaż jest mniej plis, współczesne plisy szefa kuchni nadal przekazują doświadczenie.

Bluza szefa kuchni

Tradycyjna bluza szefa kuchni ma również specyficzny design. Marie-Antoine Careme narysowała dwurzędową marynarkę na szkicu na początku XIX wieku, ale nie były one szeroko modne dla wszystkich szefów kuchni aż do około 50 lat później. Dwurzędowa konstrukcja daje szefom kuchni możliwość włożenia jednej klapki pod drugą, jeśli oryginalna klapka ulegnie zabrudzeniu lub poplamieniu. Kucharz ukrywał brudną klapę i pokazywał czystą – sprytna ta odzież kucharska! Celem było to, aby szefowie kuchni mogli nosić bluzę przez dwa razy dłużej, zanim będą musieli ją wyczyścić.

Dlaczego biały?

Chociaż dziś używa się również czerni, tradycyjne uniformy szefów kuchni były białe. Jednym z powodów wyboru koloru jest wygląd. Noszenie całej bieli sprawia, że ​​szefowie kuchni wydają się być silniejsi, a także dodaje poczucia perfekcji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!