Czytanie etykiet na produktach żywnościowy to spore wyzwanie, szczególnie dla osób, które nie mają zbyt dużej wiedzy na temat technologii żywności oraz różnych środków wykorzystywanych w jej produkcji. Warto jednak tę wiedzę zdobyć, gdyż pozwala na uniknięcie wielu problemów związanych ze spożywaniem mocno przetworzonej żywności. A samo czytanie etykiet powinno być dobrym nawykiem podczas codziennych zakupów.

Czytanie składu na opakowaniu bardzo często ogranicza się do liczby kalorii lub też do znalezienia daty ważności. Dotyczy to zarówno produktów mięsnych, jak i innych produktów żywnościowych dostępnych na sklepowych półkach. Jeśli chodzi o wędliny i inne produkty mięsne, warto poznać, co znajduje się w dobrej jakościowo wędlinie, a na jakie składniki trzeba zwrócić uwagę ze względu na ich niezbyt korzystne dla zdrowia właściwości.

Jak czytać etykiety?

Jeśli chcemy mieć pewność, że dobrze i zdrowo jemy, warto jest zawsze czytać skład wędliny, którą chcemy włożyć do sklepowego koszyka. W przypadku wędlin paczkowanych nie ma z tym większego problemu – na każdym opakowaniu znajdziemy etykietę zawierającą dokładny skład, a także zawartość poszczególnych składników odżywczych czy kaloryczność. Więcej problemu będzie na stoiskach, gdzie wędlinę kupuje się na wagę. Ale także i tutaj klient ma prawo poprosić o opakowanie, aby zapoznać się ze składem. Gdy czytamy etykiety, zwracajmy na samym początku uwagę na produkty, na które jesteśmy uczuleni. Przykładowo – osoby uczulone na gluten powinny w pierwszej kolejności zwracać uwagę, czy nie ma tego składnika w produkcie. Kolejną kwestią jest przyjrzenie się zawartości mięsa w wędlinie. Im będzie go więcej, tym produkt będzie lepszej jakości. Jeśli natomiast zawartość procentowa mięsa jest stosunkowo niewielka, trzeba liczyć się z tym, że cała reszta to wypełniacze, które mają nabijać wagę produktu i obniżać koszty zarówno produkcji, jak i sprzedaży.

Nie wszystkie dodatki są złe

W trakcie czytania etykiet możemy znaleźć informacje o konserwantach, barwnikach, wypełniaczach, polepszaczach smaku. Zanim takie wędliny zaczniemy od razu odkładać na półki, dobrze jest mieć świadomość, że nie każdy z tych dodatków będzie kiepsko wpływał na nasze zdrowie. Niektóre z nich są potrzebne, aby produkt dobrze wyglądał, miał aromatyczny zapach czy właściwą konsystencję. Jeśli w produkcie znajdują się preparaty barwiące spożywcze, nie oznacza to od razu, że jest on kiepskiej jakości. Sporo jest naturalnych środków i preparatów wykorzystywanych w przemyśle spożywczym, które nie wpływają negatywnie na nasze zdrowie czy samopoczucie. Im więcej będziemy mieć wiedzy na temat żywności i składu konkretnych produktów, tym łatwiej będzie nam czytać etykiety i decydować, co wrzucić do koszyka, a co zdecydowanie lepiej będzie odłożyć z powrotem na sklepową półkę.

Polecamy:
Artykuły chemiczne z niemiec – czy warto się na nie zdecydować?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!