Mąka migdałowa to bezglutenowa mąka popularna w kuchni bezzbożowej i dietach niskowęglowodanowych. W dzisiejszym artykule dowiesz się wszystkiego, co musisz wiedzieć o tym, jak, kiedy i dlaczego z niego korzystasz. Zapraszamy serdecznie do lektury wpisu!

Co to jest mąka migdałowa?

Mąka migdałowa znana również jako proszek migdałowy to miękki, podobny do mąki produkt wykonany w 100% z mielonych migdałów. Jeśli stosujesz lub interesujesz się produktami bezglutenowymi, prawdopodobnie doskonale znasz ten produkt, ponieważ jest to jedna z bardziej popularnych mąk orzechowych. Jest szeroko stosowana. Jest również popularnym zamiennikiem mąki pszennej, która zapewnia wilgotne, delikatne i pyszne wypieki. Mąka migdałowa jest nie tylko składnikiem naturalnie pozbawionym glutenu i zbóż, ale ma również niską zawartość węglowodanów i wysoką zawartość białka, dzięki czemu jest świetną, zdrową alternatywą dla osób z celiakią i osób na diecie bezglutenowej.

Mąka migdałowa a mączka migdałowa

Chociaż mąka migdałowa i mączka migdałowa są wytwarzane z zasadniczo tego samego (mielonych migdałów), istnieje kilka kluczowych różnic między nimi:

Mąka migdałowa jest zwykle wytwarzana z blanszowanych (bez skórki) surowych migdałów w miękką mąkę o delikatnej konsystencji. Jest jaśniejsza i ma delikatniejszą konsystencję.

Mączka migdałowa jest zwykle przygotowywana z nieblanszowanych (ze skórą) migdałów na grubszą mąkę. Zwykle ma ciemniejszy kolor ze względu na pozostawioną skórę. Mączka migdałowa ma grubszą konsystencję, która jest zwykle widoczna w wypiekach.

Czy można używać zamiennie mąki migdałowej i mączki migdałowej?

Wszystko tak naprawdę zależy od przepisu i efektu, którego oczekujesz. Jeśli robisz ciasto, które ma być lekkie — sięgnij po mąkę migdałową, ponieważ ma delikatniejszą, lżejszą konsystencję.

Jeśli robisz coś bardziej wybaczającego, gdzie dodana konsystencja jest mniej zauważalna — użyj mączki migdałowej. Ciastka, szybkie pieczywo i panierowane mięso dobrze komponują się z mączką migdałową.

Jak smakuje mąka z migdałów?

Jeśli kupujesz wysokiej jakości mąkę migdałową, nie sądzę, że dla nikogo niespodzianką jest to, że mąka migdałowa smakuje jak migdały. Ma lekko słodki, orzechowy smak z odrobiną gorzkiego posmaku – zupełnie jak migdały.

Mąka migdałowa — plusy spożywania

Oprócz tego, że naturalnie nie zawiera glutenu i zbóż, mąka migdałowa ma wiele potencjalnych korzyści zdrowotnych dzięki imponującemu profilowi odżywczemu, który jest bogaty w błonnik, białko i zdrowe tłuszcze, a jednocześnie ma niską zawartość przyswajalnych węglowodanów i cukru. Mąka migdałowa znajduje się bardzo nisko na skali indeksu glikemicznego, dlatego jest powszechnie stosowany w diecie paleo, keto-gotowaniu i przepisach przyjaznych dla diabetyków.

Mąka migdałowa — podsumowanie

Mąka migdałowa to świetny sposób na zastąpienie klasycznej mąki pszennej w codziennym gotowaniu. Jest zdrowa, odżywcza oraz zawiera właściwości prozdrowotne. Jeśli szukasz zamiennika dla klasycznej mąki, to idealny wybór.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!