Dobre śniadania na dobry początek dnia – czyli kilka przepisów kulinarnych

Brakuje Ci pomysłów na śniadanie? A może szukasz sprawdzonych przepisów na pełnowartościowy posiłek, który dostarczą Ci dużej dawki energii? Jeśli tak, sprawdź kilka naszych pomysłów. Może wśród nich znajdziesz coś odpowiedniego dla siebie.
Śniadanie jest pierwszym i zarazem najważniejszym posiłkiem dnia, więc nikt z nas nie powinien wychodzić z domu bez jego zjedzenia. To śniadanie jest w stanie zapewnić nam siłę i energię na cały dzień, jak również sprawi, że w porze lunchu nie będziemy wygłodzeni. Jakie właściwie powinno być to śniadanie? Przede wszystkim sycące i rozgrzewające, ale nie powinno obciążać zbytnio układu pokarmowego. Śniadanie powinno składać się z porcji węglowodanów i białka, jak również produktów, które dostarczą odpowiedniej ilości witamin i minerałów. Co w takim razie jeść? Poniżej kilka przykładowych przepisów.
Owsianka z owocami
Naszą pierwszą propozycją jest owsianka z owocami, która dzięki odpowiednim dodatkom może stać się wartościowym śniadaniem. Orzechy, owoce, bakalie – możliwości na jej wzbogacenie mamy wiele.
Składniki:
3 łyżki płatków owsianych górskich, 100 ml mleka lub wody, garść migdałów, garść suszonej żurawiny, garść borówek, 1 łyżeczka miody, szczypta cynamonu.
Sposób przyrządzenia: Płatki owsiane zalać mlekiem/wodą i gotować na małym ogniu, aż wchłoną płyn, a owsianka zgęstnieje. Następnie dodajemy miód, cynamon i mieszamy. Na wierzch owsianki sypiemy migdały, żurawinę borówki i gotowe.
Szakszuka
Szakszuka to danie tunezyjskie, które cieszy się ogromnym powodzeniem w naszym kraju. Idealnie sprawdzi się jako propozycja na wartościowe śniadanie, jak i kolację.
Składniki: 2 jajka, czerwona papryka, zielona papryka, 2 pomidory – sparzone bez skórki, 1 ząbek czosnku, szczypta ostrej lub słodkiej papryki, natka pietruszki, tłuszcz do smażenia, sól i pieprz do smaku.
Sposób przyrządzenia: Na oliwie lekko podsmażamy drobno posiekany czosnek. Do czosnku dorzucamy pokrojoną zieloną i czerwoną paprykę i przez chwile smażymy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Pomidory powinny się poddusić zresztą składników około 2-3 minuty aż staną się miękkie. Następnie tworzymy na patelni po jednym wgłębieniu, przesuwając nieco pozostałe składniki i wbijamy w nie po 1 jajku. Całość doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Na tym etapie przykrywamy patelnię pokrywką. Gdy jajka się zetną, potrawa jest już gotowa do jedzenia. Przed podaniem posyp ją natką pietruszki i podawaj, najlepiej na patelni, na której ją przyrządzałaś.
Sałatka
Nasza kolejna propozycja przypadnie do gustu miłośnikom przepisów, których przygotowanie nie trwa zbyt długo.
Składniki: pół banana, 1 pomarańcza, pół jabłka, miód, garść orzechów włoskich, cynamon do smaku.
Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki pokroić. Dodać miód i cynamon, a następnie wszystko razem wymieszać i podawać.
Dodaj komentarz