Brakuje Ci pomysłów na śniadanie? A może szukasz sprawdzonych przepisów na pełnowartościowy posiłek, który dostarczą Ci dużej dawki energii? Jeśli tak, sprawdź kilka naszych pomysłów. Może wśród nich znajdziesz coś odpowiedniego dla siebie.

woda san pellegrinoŚniadanie jest pierwszym i zarazem najważniejszym posiłkiem dnia, więc nikt z nas nie powinien wychodzić z domu bez jego zjedzenia. To śniadanie jest w stanie zapewnić nam siłę i energię na cały dzień, jak również sprawi, że w porze lunchu nie będziemy wygłodzeni. Jakie właściwie powinno być to śniadanie? Przede wszystkim sycące i rozgrzewające, ale nie powinno obciążać zbytnio układu pokarmowego. Śniadanie powinno składać się z porcji węglowodanów i białka, jak również produktów, które dostarczą odpowiedniej ilości witamin i minerałów. Co w takim razie jeść? Poniżej kilka przykładowych przepisów.

Owsianka z owocami

Naszą pierwszą propozycją jest owsianka z owocami, która dzięki odpowiednim dodatkom może stać się wartościowym śniadaniem. Orzechy, owoce, bakalie – możliwości na jej wzbogacenie mamy wiele.

Składniki:

3 łyżki płatków owsianych górskich, 100 ml mleka lub wody, garść migdałów, garść suszonej żurawiny, garść borówek, 1 łyżeczka miody, szczypta cynamonu.

Sposób przyrządzenia: Płatki owsiane zalać mlekiem/wodą i gotować na małym ogniu, aż wchłoną płyn, a owsianka zgęstnieje. Następnie dodajemy miód, cynamon i mieszamy. Na wierzch owsianki sypiemy migdały, żurawinę borówki i gotowe.

Szakszuka

Szakszuka to danie tunezyjskie, które cieszy się ogromnym powodzeniem w naszym kraju. Idealnie sprawdzi się jako propozycja na wartościowe śniadanie, jak i kolację.

Składniki: 2 jajka, czerwona papryka, zielona papryka, 2 pomidory – sparzone bez skórki, 1 ząbek czosnku, szczypta ostrej lub słodkiej papryki, natka pietruszki, tłuszcz do smażenia, sól i pieprz do smaku.

Sposób przyrządzenia: Na oliwie lekko podsmażamy drobno posiekany czosnek. Do czosnku dorzucamy pokrojoną zieloną i czerwoną paprykę i przez chwile smażymy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Pomidory powinny się poddusić zresztą składników około 2-3 minuty aż staną się miękkie. Następnie tworzymy na patelni po jednym wgłębieniu, przesuwając nieco pozostałe składniki i wbijamy w nie po 1 jajku. Całość doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Na tym etapie przykrywamy patelnię pokrywką. Gdy jajka się zetną, potrawa jest już gotowa do jedzenia. Przed podaniem posyp ją natką pietruszki i podawaj, najlepiej na patelni, na której ją przyrządzałaś.

Sałatka

Nasza kolejna propozycja przypadnie do gustu miłośnikom przepisów, których przygotowanie nie trwa zbyt długo.

Składniki: pół banana, 1 pomarańcza, pół jabłka, miód, garść orzechów włoskich, cynamon do smaku.

Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki pokroić. Dodać miód i cynamon, a następnie wszystko razem wymieszać i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!