Zielona, czarna, biała, czerwona – szeroki wachlarz odmian herbat może przyprawiać o zawrót głowy. W związku z nagłym wzrostem zainteresowania wysokiej jakości herbatami liściastymi, od czego powinien zacząć nowicjusz? A może zaczniesz od jednej rośliny, która produkuje każdą herbatę na świecie?
Camellia sinensis to wiecznie zielona roślina pochodząca z Chin.
Przybiera różnorodne formy, dorastając od 15 do 20 metrów wysokości, z liśćmi od gładkich i błyszczących do puszystych i białowłosych. Z rośliny tej wyrasta na całym świecie ponad 3000 odmian herbaty, które można z grubsza podzielić na sześć podstawowych kategorii: biała, zielona, oolong, czarna (Chińczycy nazywają te czerwone herbaty), pu-erh i aromatyzowana. Niektórzy specjaliści dodaliby inną kategorię, mieszanki albo herbaty czarne smakowe. Jest też niezliczona ilość naparów ziołowych, nieformalnie nazywanych „herbatą”, ale całkowicie niezwiązanych z „prawdziwą” herbatą z liści Camellia sinensis.
Smakowa aromatyzowana herbata
Herbata łatwo wchłania inne aromaty i smaki. W ten sposób osoby pijące herbatę na całym świecie od dawna wzbogacają swoją herbatę dodatkowymi smakami, od kwiatów i olejków po zioła i przyprawy. Herbata aromatyczna to ugruntowana tradycja w Chinach, gdzie od wieków parzy się herbatę np. Z:
• cebulą,
• skórką pomarańczy,
• liśćmi brzoskwini,
• jagodami.
Chińczycy są również znani z herbat kwiatowych – popularne odmiany to jaśmin, orchidea, róża i magnolia. W wielu krajach arabskich ulubionym aromatem jest mięta (plus duża ilość cukru). W Indiach popularnym napojem jest ostra „herbata masala”. Powstaje przez gotowanie czarnej herbaty z przyprawami, takimi jak kardamon, cynamon, imbir, goździki i czarny lub biały pieprz, zwykle dodaje się również mleko i cukier. Oprócz ziół i przypraw, szał smakowy pobudził ostatnio producentów do produkcji herbaty o niemal każdym możliwym smaku, od banana po pudding toffi.
Czarna herbata
Chociaż większość świata znana jest jako „czarna herbata”, Chińczycy nazywają ją „herbatą czerwoną” ze względu na jej charakterystyczny czerwono-brązowy kolor. Czarna herbata to najpopularniejszy rodzaj herbaty na świecie. Ma szeroką gamę smaków, ale zazwyczaj jest to smak bardziej asertywny niż herbaty zielone lub oolong. Powstaje poprzez pełną fermentację zebranych liści (przez kilka godzin) przed procesem ogrzewania lub suszenia. To utlenianie powoduje ciemne zabarwienie i potrojenie kofeiny.
Herbata pu-erh
Herbata Pu-erh jest kategorią samą w sobie. Choć można ją po prostu zaklasyfikować jako rodzaj chińskiej czarnej herbaty, różni się od innych czarnych herbat faktem, że jest poddawana fermentacji nie raz, ale dwukrotnie. Po procesie podwójnego utleniania następuje okres dojrzewania, który często służy do wytworzenia cienkiej warstwy pleśni na liściach. Pleśń nadaje charakterystyczny ziemisty smak, który wiele osób uważa za odpychający. Z tego powodu herbata pu-erh jest często spożywana w celach leczniczych, a nie dla przyjemności – oprócz tego, że jest znana ze swojej silnej ziemistej właściwości, jest uznawana za silną pomoc w trawieniu.